Organizm człowieka potrzebuje szeregu witamin i minerałów w celu sprawnego funkcjonowania; jednymi z nich są makroskładniki, zwane też makroelementami. Stanowią one nie mniej niż 0,01% w suchej masie całego organizmu - ich zapotrzebowanie jest wyższe niż w przypadku mikroelementów.
Do najważniejszych makroelementów zaliczamy między innymi:
- fosfor: bardzo ważny pierwiastek obecny przede wszystkich w kościach, jeden ze składników budulcowych łańcucha DNA, bierze udział w przemianach metabolicznych
- wapń: komponent kości, niezwykle istotny w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, reguluje pracę serca
- magnez: odgrywa ważną rolę w przewodnictwie nerwowym, obecny w mięśniach i zębach
- potas: bierze udział w regulacji ciśnienia krwi oraz w zachowaniu prawidłowej równowagi osmotycznej, ma wpływ na odpowiednie przewodnictwo nerwowe
- sód: reguluje pracę mięśnia sercowego oraz ciśnienia krwi, odpowiada za prawidłową pracę wielu kluczowych organów
- siarka: składnik budulcowy we włosach, skórze i paznokciach, komponent wielu kluczowych białek
Jak można zauważyć, rola makroelementów jest niezwykle istotna jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu - ważna jest odpowiednia podaż tych pierwiastków. Podstawą powinno być zbilansowane i zdrowe żywienie, które w pełni pokryje zapotrzebowanie na te składniki:
- fosfor: 300-1000mg na dobę
- wapń: 500-1000mg na dobę
- magnez: 300-400mg na dobę
- potas: 3000-4000mg na dobę
- sód: 1000-1500mg na dobę
- siarka: brak konkretnych ustaleń; przyjęło się, iż wraz ze spożywanym białkiem, dostarczamy do organizmu niezbędną ilość siarki
Warto pamiętać, że niektóre osoby mają zwiększone zapotrzebowanie na makroelementy z uwagi na indywidualne predyspozycje, wiek, przebyte choroby czy urazy, a także choroby przewlekłe; jeżeli obserwujemy u siebie objawy niedoboru danego pierwiastka, warto rozpocząć suplementację w oparciu o aktualne stężenie danego składnika w organizmie (badania krwi). Należy jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji wszystkich składników mineralnych, a także witamin - wapń należy przyjmować wraz z witaminą D3, która wspomaga jego wchłanianie. Istotny jest także stosunek wapnia, fosforu i magnezu w diecie, ponieważ te pierwiastki źle się przyswajają, jeśli są jednocześnie spożywane.
Wiele osób spożywa wystarczającą ilość wapnia w ciągu dnia (obecność nabiał), ale z powodu niedoborów witaminy D, ten pierwiastek często wykazuje słabą akumulację w organizmie - w okresie jesiennozimowym pamiętajmy o regularnej suplementacji witaminy D3 w wygodnej formie kropli, dzienna porcja czyli jedna kropla dostarcza 1000j cholekacyferolu.