W poprzednim artykule zostały przedstawione naturalne źródła witamin rozpuszczalnych we wodzie (do nich należą wszystkie witaminy z grupy B oraz witamina C). Warto pamiętać o ważnej grupie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do których należą witaminy: A, D, E i K. Te związki są magazynowane w organizmie, dlatego ważne jest dostarczanie ich w pożywieniu w zalecanych ilościach, ponieważ ich nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia.
Naturalne źródła witamin są najlepiej przyswajalne w organizmie człowieka, z uwagi na dostępność i przyswajalność aktywnych składników; istotną rolę odgrywa tutaj prawidłowe i zbilansowane odżywienie, które zapewni nam optymalny poziom wszystkich składników odżywczych. Poniżej znajdują się najlepsze źródła witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:
- witamina A: znajdziemy ją w jajach, margarynach i maśle, najbogatszym źródłem tej witaminy jest wątroba wieprzowa ale i w drobiowej znajdziemy ogromną dawkę tej witaminy (dlatego ten rodzaj podrobów spożywajmy z umiarem). Niektóre owoce i warzywa są także zasobne w witaminę A, należy do nich marchew, morela oraz papryka czerwona.
- witamina D: to jedna z niewielu witamin, która jest syntetyzowana w ludzkim organizmie; dochodzi do jej wytworzenia podczas ekspozycji nieosłoniętej skóry na słońce. Warto jednak pamiętać, iż w naszej szerokości geograficznej ta ilość jest zwykle niewystarczająca do pokrycia dziennego zapotrzebowania; większość osób posiada mniejsze lub większe niedobory tej witaminy. co skutkuje szeregiem niespecyficznych dolegliwości. W naszym kraju zalecana jest suplementacja witaminy D3 w okresie jesienno-zimowym, warto wybrać produkt o wysokiej dawce i dobrej przyswajalności np. Witamina D3 2000j. w wygodnej formie kapsułek.
- witamina E: ta ważna witamina będąca silnym przeciwutleniaczem powinna na stałe zagościć w naszym dziennym menu - znajdziemy ją w produktach roślinnych takich jak oleje, pestki, nasiona czy pełnoziarniste produkty zbożowe. Jest składnikiem popularnych preparatów np. ADEK czy suplementów poprawiających wygląd skóry, włosów i paznokci.
- witamina K: jest syntetyzowana przez bakterie w jelicie grubym, ale warto zadbać o jej stałą podaż w codziennym pożywieniu. Bogatym źródłem są rośliny zielone: brokuł, jarmuż, kapusta, brukselka, rukola, roszponka itp znajdziemy ją także w drożdżach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Wszystkie produkty zawierające witaminy A, D, E i K powinny być spożywane w obecności tłuszczu, wystarczy dodatek oleju lub oliwy z oliwek - dzięki temu nośnikowi, wspomagamy wchłanianie tych cennych związków organicznych.