Naturalne źródła witamin cz.1

Witaminy to organiczne związki chemiczne, które powszechnie występują  w przyrodzie; organizm ludzki nie jest w stanie ich syntetyzować, dlatego konieczne jest stałe dostarczanie ich poprzez odżywanie lub suplementację. Wyjątkiem są witaminy: D (powstaje w skórze podczas ekspozycji na światło słoneczne), niektóre witaminy z grupy B oraz witamina K (obydwie powstają w jelicie grubym, są syntetyzowane przez bakterie naturalne żyjące w przewodzie pokarmowym); ich ilość nie zapewnia jednak dziennego zapotrzebowania na te związki, więc konieczna jest zrównoważona dieta, która dostarczy wszystkich cennych składników odżywczych.

Witaminy dzielą się na te rozpuszczalne we wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach - w tej części artykułu zajmiemy się naturalnymi źródłami witamin rozpuszczalnych we wodzie:

  • witamina B1 jest obecna w takich produktach jak: mięso i produkty odzwierzęce (szczególne wątroba jest cenna), ryby, orzechy, fasola
  • witamina B2 znajduje się w mięsie, nabiale (ale uwaga, mleko szybko traci tę witaminę w trakcie ekspozycji na światło słoneczne) i w drożdżach
  • źródłem witaminy B3 jest mięso, nabiał, jaja, w niewielkich ilościach także warzywa liściaste i piwo
  • witaminę B5 znajdziemy w mięsie i nabiale, w niewielkich ilościach występuje także w brokułach i pomidorach oraz w soi
  • witamina B6 jest obecna w mięsie i produktach odzwierzęcych, także w płatkach owsianych i pieczarkach oraz w pełnoziarnistych produktach
  • witamina B7 występuje w jajach (szczególnie w żółtku), drożdżach oraz w otrębach, także w czekoladzie
  • witamina B12 występuje tylko w mięsie i produktach odzwierzęcych, jest produkowana przez drobnoustroje w jelitach; w przypadku diety wegetariańskiej i wegańskiej konieczna jest suplementacja preparatami zawierającymi wysokie dawki tej witaminy np. Witamina B12 forte LABORELL
  • kwas foliowy (witamina B9) znajdziemy w zielonych warzywach liściastych, także w ziemniakach i płatkach owsianych
  • witamina C to nie tylko cytrusy, ktore paradoksalnie zawierają niewiele tego związku. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego jest nać pietruszki, papryka oraz brukselka.

Zrównoważona i zbilansowana dieta to klucz do uzyskania odpowiednich poziomów poszczególnych naturalnych witamin, które odgrywają istotną rolę w prawidłowych funkcjonowaniu całego organizmu. Osoby będące na diecie roślinnej powinny suplementować witaminy z grupy B, ponieważ to właśnie takie osoby zazwyczaj cierpią z powodu niedoborów tych ważnych witamin, przydaje się tutaj kompleks witamin B w wysokich dawkach i dobrze przyswajalnych formach.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ 888 333 005
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium