Witaminy w życiu człowieka
Witaminy w życiu człowieka

Słowo "witaminy" pochodzi z łaciny, zawierając frazę 'vitae' oznaczającą życie - doskonałe określenie tych ważnych związków chemicznych. Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Witaminy są grupą organicznych związków, mogą być pochodzenia naturalnego jak i syntetycznego; ludzie nie potrafią syntetyzować witamin w organizmie, dlatego należy dostarczać je z pożywieniem. Wyjątkiem jest witamina D, która powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych; witamina K i biotyna powstające w przewodzie pokarmowym poprzez działalność drobnoustrojów, a także niacyna, której prekursorem w ciele człowieka jest aminokwas: tryptofan. Warto pamiętać, iż ilości syntetyzowane w organizmie nie zawsze są wystarczające, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie, dlatego istotna jest zdrowa i zbilansowana dieta a także suplementacja w razie niedoborów.

Witaminy dzielą się na te rozpuszczalne we wodzie i w tłuszczach; do pierwszej grupy należą wszystkie witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, B7, B9) i witamina C, a w tłuszczach magazynują się witaminy A, D, E oraz K. Warto o tym pamiętać w trakcie przyjmowania preparatów witaminowych - związki rozpuszczalne we wodzie nie są akumulowane w organizmie, ich nadmiar jest wydalany z moczem; natomiast wymagają stałego uzupełniania poziomu. Nadmiar tych witamin zdarza się rzadko, związany jest z przyjmowaniem bardzo wysokich dawek witamin przez dłuższy czas. W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, są magazynowane w organizmie dlatego suplementacja powinna być prowadzona w oparciu o aktualny poziom danego związku - stosując zbyt wysokie dawki, łatwo doprowadzić do nadmiaru danego związku, co może mieć skrajne niekorzystny wpływ na organizm.

Zdrowa, zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, ale warto pamiętać, iż obróbka termiczna powoduje straty w zawartości witamin: w przypadku witaminy C spadek zawartości może sięgać nawet 80%! W szybkim czasie rozpadowi ulegają także witaminy z grupy B podczas gotowania czy smażenia; warto pilnować czasu gotowania i nie przedłużać niepotrzebnie tego procesu. Lepszym wyborem jest gotowanie na parze, które pozwala zaoszczędzić większość cennych składników odżywczych; wywary z gotowania mięsa czy warzyw warto zachować do wykonania zup.

W celu wyrównania niedoborów witaminy C polecamy naturalną witaminę C Laborell o zawartości aż 1000mg kwasu askorbinowego:  Witamina C 1000mg LABORELL

Duże opakowanie i ekonomiczne stosowanie wystarcza na długą kurację; dodatek kwercetyny spełnia funkcję silnie antyoksydacyjne, wspierając działanie witaminy C.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ 888 333 005
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium